1 kostka planty, można próbować też z olejem kokosowym
1 kwaśne jabłko
1 cebula
1 kostka tofu wędzonego (180 g)
2 ząbki czosnku
sos sojowy, majeranek
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Tofu pokroić w drobniutką kostkę, wrzucić na patelnię, na której uprzednio rozpuściliśmy plantę i podsmażyć aż tofu będzie rumiane.
2. Cebulę pokroić równie drobno, dodać na patelnię i smażyć również do zrumienienia. Następnie dodać pokrojone w kosteczkę jabłko.
3. Patelnię zdjąć z ognia. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z sosem sojowym i majerankiem i dodać do podsmażonych składników.
4. Zanim masa zacznie tężeć dolać odrobinę oliwy z oliwek lub oleju, dzięki temu smalec będzie łatwiej się rozsmarowywał. Przelać do miseczki, pojemnika i przechowywać w lodówce pod przykryciem.
Wskazówki i uwagi:
♥ Taki smalec nadaje się do jedzenia na surowo - na chlebie, bułce. Osobiście używam go np. do zrobienia wegańskiego spaghetti carbonara, czy smażonej fasoli.