puszka.pl - pysznie!

Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2-3 porcje

100 g ryżu do risotto
1 mała cebula, pokrojona w kostkę
5-7 dużych pieczarek, pokrojonych w dużą kostkę
50 g wędzonego tempehu, pokrojonego w kostkę
100-200 g brokuła, blanszowanego i podzielonego na drobne różyczki
200-300 ml mleka sojowego
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżeczka tymianku
sos sojowy do smaku
2 łyżki oliwy do smażenia
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
świeżo mielony czarny pieprz i kolendra

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, a następnie pieczarki i podsmażamy 2-3 min. Dodajemy tempeh, a po paru minutach surowy, wcześniej opłukany ryż.
2. Podsmażamy całość jeszcze chwilę, dodajemy brokuły i zalewamy mlekiem sojowym, dodając przy tym płatki drożdżowe.
3. Mleka dolewamy w razie potrzeby, a gdy ryż jest już prawie miękki dodajemy tymianek, sos sojowy i czosnek. Mieszamy wszystko dokładnie i podajemy ze świeżo mielonym pieprzem i kolendrą.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: Sep 21, 2013
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/

Twoje zapiski: