puszka.pl - pysznie!

Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: 2-3 porcje

2 małe lub 1 duża cukinia + 1 mała marchewka (opcjonalnie)
2 duże pomidory malinowe, obrane ze skórek z miarę możliwości (bez sparzania)
100 g nerkowców, namoczonych uprzednio na noc lub przynajmniej przez kilka godzin
garść ziaren słonecznika
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony
przyprawy: świeżo mielony pieprz, sól, kolendra, bazylia, oregano
1 łyżeczka aromatycznej oliwy z oliwek
świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

1. Cukinie i marchewkę przerabiamy na spaghetti za pomocą veggietwistera. Cukiniowy makaron umieszczamy w misce, oprószamy solą i odstawiamy na kilka minut.
2. Namoczone nerkowce i ziarna słonecznika miksujemy w blenderze kielichowym, dodajemy pokrojone pomidory i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
3. Gotowy sos doprawiamy do smaku przyprawami.
4. Cukiniowy makaron odsączamy z nadmiaru wody, polewamy łyżeczką oliwy i dokładnie mieszamy.
5. Wykładamy spaghetti na talerz, polewamy sosem i dekorujemy bazylią. Całość posypujemy odrobiną ziaren słonecznika, świeżo zmieloną kolendrą i pieprzem.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: Sep 21, 2013
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/

Twoje zapiski: