puszka.pl - pysznie!

Pomidorowa tofucznica


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2 porcje

180 g tofu naturalnego
1 cebulka dymka + szczypior
1 pomidor, sparzony i obrany ze skórki
1 pomidor malinowy, sparzony i obrany ze skórki
garść orzechów nerkowca, najlepiej uprzednio namoczonych
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
sos sojowy świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka oliwy z oliwek
woda

Przygotowanie:

1. Dymkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię, na której rozgrzewamy wcześniej oliwę. Lekko zrumieniamy i zalewamy ją wodą. Dusimy do momentu, kiedy będzie idealnie miękka.
2. Namoczone nerkowce i ziarna słonecznika miksujemy w blenderze kielichowym, dodajemy pokrojone pomidory oraz płatki drożdżowe i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
3. Tofu kruszymy lub rozgniatamy widelcem i wrzucamy do miękkiej już cebulki. Dodajemy sos sojowy i podsmażamy jeszcze 2 minuty.
4. Dodajemy zmiksowaną uprzednio masę z nerkowców, pomidora i płatków drożdżowych. Mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
5. Dodajemy pokrojonego pomidora, curry oraz dużo pieprzu (jeśli lubicie, ja uwielbiam ♥). Mieszamy dokładnie, posypujemy posiekanym szczypiorem i zajadamy ;)
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: Sep 21, 2013
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/

Twoje zapiski: