puszka.pl - pysznie!

Marynowane ogórki z sezamem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 duże świeże ogórki, im twardsze tym lepsze :P
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki białego sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka octu

Przygotowanie:

1. Ogórki dokładnie myjemy i ścieramy skórkę, najlepiej delikatnie nożem lub boczną częścią obieraczki do warzyw.
2. Kroimy je na pół, a następnie każdą połowę przekrawamy wzdłuż na równe części. Otrzymujemy długie paseczki, które kroimy na szerokość 2-3 cm.
3. Pokrojone ogórki zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na ok. 30 minut.
4. Biały sezam prażymy na suchej patelni (opcjonalnie), łączymy z czarnym, olejem sezamowym i octem.
5. Po 30 minutach odlewamy pozostały sos sojowy z ogórków i dodajemy naszą marynatę.
Wszystko dokładnie mieszamy, schładzamy w lodówce i zajadamy w ramach surówki.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: Sep 21, 2013
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/

Twoje zapiski: