puszka.pl - pysznie!

Wegańskie drożdżówki cynamonowe


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
15 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki mleka roślinnego, np. naturalnego sojowego
1 łyżka margaryny roślinnej
2 łyżki cukru trzcinowego
1 szklanki mąki pszennej, typ 500+
1/4 łyżeczki soli

nadzienie:
4 łyżeczki margaryny roślinnej
2-3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka mielonego cynamonu
+ opcjonalnie lukier

Przygotowanie:

1. Pokruszone drożdże łączymy z łyżeczką cukru oraz ciepłą wodą. Odkładamy do podwojenia objętości na 10-15 min.
2. Margarynę roztapiamy i lekko schładzamy, dodajemy do niej cukier. Gdy zupełnie ostygnie dodajemy mleko.
3. W dużej misce łączymy mąkę z solą, wydrążamy dołek i wlewamy drożdże oraz pozostałe mokre składniki.
4. Dłonie oprószamy mąką i zagniatamy ciasto przez 10-12 min. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 40-50 min.
5. W czasie gdy ciasto rośnie wykonujemy nadzienie. Margarynę roztapiamy i schładzamy, a następnie dodajemy cukier oraz cynamon.
6. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta i smarujemy je równomiernie cynamonowym nadzieniem.
7. Zwijamy jak roladę i dzielimy za pomocą nici, co 3-4 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując przy tym spore odstępy. Odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 30 min.
8. Bułeczki pieczemy w 180-200 st. C z termoobiegiem do zrumienienia, czyli ok. 10-15 min.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: Sep 21, 2013
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/

Twoje zapiski: