puszka.pl - pysznie!

Pierożki z dynią i ciecierzycą (farsz)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szkl. suchej ciecierzycy
1 średniej wielkości dynia hokkaido
1 cebulka
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka ulubionych ziół (ja dałam mix)
1 łyżeczka curry
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
+ ciasto na pierożki

Przygotowanie:

♥ Namoczoną przez noc ciecierzycę gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości.
♥ Dynię kroimy w na pół, a następnie w plastry i smarujemy mieszanką oliwy i ziół.
♥ Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy do miękkości w 200-220°C, a następnie obieramy ze skórki.
♥ Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoto
♥ Ugotowaną ciecierzycę miksujemy na gładką masę razem z upieczoną dynią, sosem sojowym, curry i pieprzem ziołowym. Dodajemy podsmażoną wcześniej cebulkę.
♥ Ciasto na pierożki rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy okręgi. Lepimy pierożki na kształt ravioli lub tradycyjnych pierogów.
♥ Gotujemy w osolonym wrzątku, od momentu wypłynięcia ok. 2-3 min.

Wskazówki i uwagi:

Podajemy z zielonym sosem (roszponka / mięta / bazylia zmiksowana z przyprawami + odrobiną wody)
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: Nov 11, 2013
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/

Twoje zapiski: