puszka.pl - pysznie!

Zupa warzywno-pomidorowa z czerwoną soczewicą i makaronem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4-5 osób

1/2 paczki drobnego makaronu
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 l zimnej wody
pęczek włoszczyzny
niewielkie ilości innych warzyw (fasolka szparagowa, groszek, kalafior, kalarepa, brukselka itd.) lub mrożona mieszanka wielowarzywna
1 łyżka oleju
1 puszka krojonych pomidorów albo kilka świeżych, obranych i posiekanych
ew. koncentrat lub przecier pomidorowy
sól
pieprz
ostra i słodka papryka
zioła: oregano, bazylia
+ szczypiorek, koperek, natka pietruszki

Przygotowanie:

Soczewicę zalać ok. 2 l zimnej wody. Kiedy zacznie wrzeć, dorzucić włoszczyznę i resztę świeżych warzyw (w opcji z użyciem mrożonki lepiej odczekać, aż woda znów zacznie wrzeć). Wlać łyżkę oleju, gotować do miękkości na małym ogniu. W międzyczasie ugotować oddzielnie makaron.

Dodać pomidory, ewentualnie dopomidorzyć koncentratem bądź przecierem. Dodać odcedzony makaron i przyprawy. Po nalaniu do miseczek lub talerzy posypać obficie zieleniną - zwłaszcza szczypiorku nie żałować :)
Nadesłał(a) VegeVaire, dnia: Oct 5, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: