5 maracui
1/4 litra wody
1/8 litra białego wina
1/8 litra soku z winogron
30 g cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
200 g słodkiej smietany
4 cl likieru z maracui
250 ml lodów waniliowych
Przygotowanie:
Maracuję przeciąć na pół, wydłubać miąższ, 4 łyżki odłożyć, a resztę wymieszać z wodą, winem, sokiem, doprawić cukrem i zagotować.
Mąkę wymieszać z wodą, dodać do sosu i zagotować. Ostudzić i wsadzić do lodówki. W międzyczasie ubić śmietanę, dodać likier i połączyć z sosem. Lód podzielić na 8 kostek. Wlać do salaterek, włożyć po 2 kostki lodu i przybrać miąższem z maracui.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-12-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: ulotka hipermaketu HIT