puszka.pl - pysznie!

Zupa z zielonej soczewicy


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4-5

szklanka zielonej soczewicy
pęczek włoszczyzny
ewentualnie inne warzywa (fasolka szparagowa, kalafior itd.)
3-4 ziemniaki
kilka suszonych grzybów
łyżka oleju
przyprawy - kminek, majeranek, sól, pieprz, sos sojowy

Przygotowanie:

Soczewicę i grzyby zalać ok. 2 l zimnej wody, zagotować. Kiedy soczewica zacznie mięknąć, dodać pokrojone w kostkę / mniejsze części warzywa i łyżkę oleju, gotować na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie.

W trakcie gotowania dodać kminek i majeranek, pod koniec doprawić pieprzem i solą, dolać 1 łyżkę sosu sojowego.
Nadesłał(a) VegeVaire, dnia: Sep 8, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: