1 szklanka ugotowanej (lub z puszki) czerwonej fasoli
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka czekolady do picia (w proszku)*
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki melasy z karobu
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
duża garść migdałów
szczypta soli
Przygotowanie:
Fasolę przełożyć do miski i zmiksować na puree.
Dodać szklankę wody, aromat migdałowy, melasę z karobu i olej rzepakowy. Wszystkie mokre składniki razem dobrze połączyć.
Mąkę razem z czekoladą do picia przesiać do miski. Dodać: cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, siemię lniane i sól.
Do suchych składników dodać mokre składniki i migdały. Wszystko razem dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 20x20cm.
Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Odstawić do wystudzenia. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
* Jeśli nie macie aktualnie na stanie czekolady do picia, bez problemu można użyć gorzkiego kakao w mniejszej ilości około 1/4-1/3 szklanki