puszka.pl - pysznie!

Zupa krem z selera, marchewki i cukinii

Szybka i smaczna.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

2 średnie marchewki
1 średni seler
2 małe cukinie
1 cebula cukrowa (lub zwykła)
2 ząbki czosnku
2 płaskie łyżki łagodnej musztardy (np. Develey ziołowa)
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek do smażenia
drobny szczypiorek

Przygotowanie:

Marchewki i seler ścieramy na grubej tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko smażymy (najlepiej w garnku) na oliwie do względnej miękkości. Obie cukinie kroimy, zasypujemy solą i odstawiamy na parę minut, żeby puściły sok.

Podsmażone warzywa zalewamy wodą, tak, aby całkowicie je zakryła. Dodajemy jedną pokrojoną cukinię, gotujemy 5-10 minut. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy, musztardę, drugą pokrojoną cukinię i wyciśnięty czosnek.

Gotujemy do momentu, aż kawałki cukinii zmiękną. Zupę w talerzu można posypać drobnym szczypiorkiem.

Smacznego!
Nadesłał(a) Aniabela, dnia: 2013-09-03 21:26:07.661
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: