Bakłażany faszerowane kaszą gryczaną, polane sosem śliwkowym
Danie w jesiennym klimacie: pieczony bakłażan nafaszerowany kaszą gryczaną, marchewką i papryką. A wszystko to polane sosem śliwkowym.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
8
4 bakłażany
8 łyżeczek oleju rzepakowego - po jednej łyżeczce na każdą połówkę bakłażana
100 g nieugotowanej kaszy gryczanej*
2 marchewki (100 g)
300 g pieczarek
1 papryka
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki bulionu warzywnego
pieprz, sól, papryka
sos śliwkowy:
500 g śliwek
4-5 łyżeczek syropu z agawy
1/8 szklanki octu winnego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryka słodka
* trochę ponad 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy wzdłuż i wydrążamy środki, tak żeby nie uszkodzić skóry. Posypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Wylewamy wodę, którą wydzieliła się po posypaniu solą. Smarujemy bakłażany olejem (1 łyżeczka oleju na 1 połówkę bakłażana)
Paprykę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki) i wrzucamy paprykę, pieczarki, marchewkę i wydrążony miąższ bakłażana. Dolewamy bulionu i dusimy, aż będą miękkie i woda odparuje.
Kaszę gryczaną gotujemy i dodajemy na patelnię. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką.
Bakłażany faszerujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut, aż ich miąższ będzie miękki.
Sos śliwkowy: siekamy drobno śliwki. Wrzucamy je do rondla i dolewamy trochę wody. Dusimy na małym ogniu. Dodajemy ocet, syrop z agawy i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Sos powinien mieć konsystencję bardzo rzadkiego dżemu, dość gładką.
Polewamy upieczone bakłażany sosem i gotowe!
Smacznego!
Twoje zapiski: