puszka.pl - pysznie!

Duszony kalafior, brukselka, żółta fasolka szparagowa z prażonym sezamem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6

1 kalafior
0,5 kg brukselki
10 dużych pieczarek
2 cebule
1 duży ziemniak
1 ząbek czosnku
0,5 kg żółtej fasolki szparagowej
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki ziołowego pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
1/3 łyżeczki kminu
1/3 łyżeczki kminku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki sezamu

Przygotowanie:

Siekamy cebulę, dusimy na patelni aż będzie miękka. Dodajemy pieczarki, dusimy. Dodajemy kalafior w ulubionym przez siebie rozmiarze, ja podzieliłam na malutkie części. Dusimy wszystko razem ok. 40 min. W połowie duszenia (czyli po mniej więcej 20 minutach) dodałam przyprawy oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Jak wyparowała mi woda dodałam jej odrobinę z odrobiną oleju sezamowego.

Fasolkę szparagową, ziemniaka i brukselki sparowałam w parowarze (nie miałam już miejsca w parowarze na kalafior). Kiedy kalafior był już uduszony i miękki dodałam resztę składników z parowaru, uprażony na patelce sezam, wymieszałam, poddusiłam ok. 3 minuty i gotowe.

Prażenie sezamu: na gorącą palenie wysypujemy sezam bez dodatku olejów. Mieszamy ciągle aż sezam nabierze lekko brązowego koloru i specyficznego zapachu.

Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Wszystko dusiłam na oleju sezamowym, dzięki temu potrawa ma ciekawy smak i aromat.

Myślę, że można wszystkie składniki sparować w parowarze i na koniec po prostu wymieszać z pieczarkami i cebulką lub odwrotnie: wszystkie składniki udusić razem.

Cebulkę i pieczarki dusiłam w patelni. Resztę w dużym garnku.
Nadesłał(a) biegamznozem, dnia: Sep 2, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: