puszka.pl - pysznie!

Wegańskie czekoladowe muffinki (bezglutenowe)

Przepyszne, bardzo delikatne z chrupiącą niespodzianką w środku.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 6 muffinek

1/2 szklanki mąki ryżowej
ok. 3 łyżki karobu/kakao
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 szklanki wody/ mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 czubata łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów
1 łyżeczka octu jabłkowego/ soku z cytryny

Przygotowanie:

Mąkę, karob/kakao, cukier i sodę połączyć dokładnie. Następnie dodać wodę/mleko roślinne i ekstrakt waniliowy. Masło orzechowe lekko podgrzać aż osiągnie płynną konsystencję i dolać do gotowej masy. Na końcu dodać ocet i dokładnie zamieszać.

Masę nakładać do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffinki i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec ok. 20 min, sprawdzając patyczkiem czy muffinki są już upieczone.

Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Opcjonalnie można dodać przyprawy korzenne, ale wtedy należy zastąpić masło orzechowe wybranym olejem roślinnym.
Nadesłał(a) ala1391, dnia: 2013-09-02 20:20:50.67
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: