puszka.pl - pysznie!

Kapuśniak z włoskiej kapusty, ziemniaków i innych jarzyn


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

1 kg kapusty włoskiej
2 cebule
3 ząbki czosnku
tymianek
2 łyżeczki kminku

6 ziemniaków
4 pomidory
2 zielone papryki
ew. nać z selera

2 łyżki mąki
3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
ew. śmietana
sól
cukier
pieprz
zielona pietruszka do posypania

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć, zalać 2 litrami wody. Dodać tymianek i kminek, gotować. Gdy kapusta będzie półmiękka, dodać sól i pokrojone w kostkę ziemniaki, pomidory, paprykę i ew. nać selera, ugotować do miękkości.

Zupę podprawić zasmażką z mąki zrumienionej na patelni bez tłuszczu, oleju i śmietany [dla wegan pominąć śmietanę], zagotować i przyprawić do smaku. Posypać zieloną pietruszką.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: