puszka.pl - pysznie!

Patison faszerowany kaszą jaglaną z warzywami

Otrzymany w prezencie patison (z przydomowego ogródka!) i resztki z obiadu z poprzedniego dnia, zaowocowały całkiem smaczną potrawą, która może stanowić część dania głównego, ale moim zdaniem sama robi wystarczająco dobrą robotę.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 1

(Proporcje dla jednego małego patisona)

1 mały patison
1 średnia cebula
1 nieduży pomidor
1/4 papryczki chilli
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
sól, pieprz, kolendra, bazylia, oregano
listki świeżej bazylii do dekoracji
posiekana pietruszka (ilość zależna od upodobań)
szklanka bulionu

Przygotowanie:

Patisona przekroić na pół w poziomie - tak by uzyskać dwie "miseczki". Wydrążyć gniazda nasienne. Można wydrążyć też część miąższu, pokroić go i dodać później do farszu.

Papryczkę, cebulę i pomidora kroimy (pomidora można sparzyć i zdjąć skórkę). Na patelni podsmażamy cebulę i lekko solimy, a kiedy się zeszkli, dodajemy pozostałe warzywa (opcjonalnie także miąższ patisona). Mieszamy i dusimy przez chwilę, a następnie dodajemy kaszę jaglaną oraz przyprawy i zioła. Warto podlać wszystko wodą i poddusić przez kilka minut pod przykryciem, by kasza przejęła smak warzyw.

Gotowym farszem wypełniamy patisonowe "miseczki" i układamy je w naczyniu żaroodpornym, do którego wcześniej wlewamy bulion. Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do około 150 st. C. Zapiekamy około 30 minut, w zależności od tego, jak miękkie (lub twarde) warzywa preferujemy. W międzyczasie dobrze jest podlewać patisony bulionem, w którym "siedzą".

Przed podaniem można udekorować wierzch każdego patisona świeżymi listkami bazylii.

Wskazówki i uwagi:

Przepyszne z keczupem cukiniowym :)
Nadesłał(a) TNT, dnia: 2013-08-28 06:17:43.983
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: