puszka.pl - pysznie!

Zupa koperkowa


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

2 pęczki koperku
2 l wywaru z warzyw
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
1 szkl. śmietany
sól
sok z cytryny

Przygotowanie:

Do wywaru z warzyw dodać połowę posiekanego koperku, zagotować. Zupę podprawić zasmażką z mąki zrumienionej na patelni bez tłuszczu, oleju i śmietany, zagotować i przyprawić do smaku. Przed podaniem dodać resztę koperku.

Wskazówki i uwagi:

Podawać z ziemniakami, lanym ciastem, ryżem, kostką grysikową, grzankami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Dec 19, 2000
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: