1,5 szklanki mąki razowej/graham
1/3 szklanki oleju roślinnego
średni słoik domowego dżemu bananowego lub jak w oryginale 3 banany
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, najlepiej bez cukru
1/2 szklanki daktyli uprzednio namoczonych
1 łyżka zmielonego siemienia
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne bakalie - u mnie resztka mieszanki studenckiej
Przygotowanie:
Łączymy suche składniki i dokładnie mieszamy. Czekoladę ścieramy na tarce lub kroimy nożem na małe kawałeczki, dorzucamy do miski. Daktyle kroimy na mniejsze części i także dodajemy. Na sam koniec wrzucamy banany (rozgniecione) lub dżem bananowy oraz olej. Wszystko mieszamy do połączenia.
Przekładamy ciasto do formy (u mnie silikonowa) i posypujemy z góry otrębami, każdą inną formę lepiej wysypać otrębami lub bułką tartą. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.