1 batat
ok. 30 g mielonych migdałów
duża garść suszonych owoców
szczypta soli
większa szczypta cynamonu
olej (np. kokosowy) do wysmarowania patelni
opcjonalnie: syrop mango do polania (pyszny)
Przygotowanie:
1. Batata pokroić w kostkę, udusić na wodzie (małej ilości) na patelni, albo ugotować na parze.
2. Ugotowane bataty rozgnieść widelcem, dodać mielone migdały i suszone owoce, sól i cynamon. Ja dodałam owoce goi, suszone porzeczki, rodzynki, i żurawinę.
3. Posmarować (małą ilością, ledwo ledwo) patelnię tłuszczem. Lepić placki, smażyć z obu stron. Bardzo delikatnie przekładać.
4. Polać syropem mango (mniam). Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Teoretycznie można by tego przysmaku nie smażyć. Ale lekkie przysmażenie/ przyprażenie daje pyszny smak.
Placki trochę się rozpadają, ale są bardzo smaczne. Jeśli komuś przeszkadza rozlatywanie się, można dodać łyżkę jakiejś mąki (pszennej, owsianej, jęczmiennej) - ale bez mąki jest smaczniej.
Nadesłał(a) aberracja,
dnia: 2013-08-15 22:33:50.454
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.