puszka.pl - pysznie!

Kulki ziemniaczane z orzechami włoskimi i cebulką

Kulki ziemniaczane w chrupiącej panierce, smażone na głębokim oleju.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8

2 kg ziemniaków
1,5 szklanki orzechów włoskich
3-4 średniej wielkości cebule
natka pietruszki
sól
pieprz
mąka
bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu gnieciemy je w misce na purree, dodajemy pogniecione orzechy włoskie (u nas opcja "ice crusher" w blenderze zrobiła robotę :)), cebulkę podsmażoną wcześniej na patelni i posiekaną pietruszkę. Przyprawiamy wedle uznania.

Z masy robimy kulki, obtaczamy je w cieście z mąki i wody (dobrze jest dodać przyprawy) i w bułce tartej. Smażymy we frytkownicy lub na głębokim oleju do uzyskania brązowego koloru panierki.

Wskazówki i uwagi:

Ziemniaki dobrze jest schłodzić przed obtaczaniem w cieście i bułce tartej. Lepiej się wtedy lepią.
Nadesłał(a) rzodkiewka, dnia: 2013-08-12 20:08:59.245
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: