puszka.pl - pysznie!

Soczewica gotowana z cebulą i pomidorami suszonymi

Prosty przepis. Pomidory w zalewie ziołowo-olejowej nadają potrawie przyjemny aromat i smak.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

soczewica całe ziarna 1 szklanka (wcześniej namoczyłam kilka godzin)
2 cebule
5-6 pomidorów suszonych (ze słoika, w oleju z ziołami)
sól

Przygotowanie:

Soczewicę namoczyć na kilka godzin.

Cebulę pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie tak, aby zaczynała się brązowić. Pomidory suszone pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem wrzucić do szybkowaru, zalać wodą, trochę posolić i ugotować. Gotować około 10-12 minut od momentu, kiedy szybkowar zacznie syczeć.
Nadesłał(a) kariasa, dnia: Aug 12, 2013
Źródło/autor przepisu: własny przepis- dzisiaj tak wyszło, można kopiować.

Twoje zapiski: