Zupa neapolitańska - z warzywami, długim makaronem i żółtym serem
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 6 osób
50 dag warzyw mieszanych [*]
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
pół szkl. długiego, cienkiego makaronu (z włoskiego: wermiszel)
15 dag sera żółtego, najlepiej wędzonego
1 szkl. śmietany
sól
zielona pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Warzywa rozdrobnić, zalać 2 litrami wody, ugotować z olejem i solą. Pod koniec gotowania wsypać makaron, ugotować, następnie dodać ser, zagotować. Zupę podprawić śmietaną.
Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
Wskazówki i uwagi:
[*] Mieszanka warzyw nie musi zawierać włoszczyzny. Mogą to być np. pieczarki + marchewka, kalafior + marchewka, kalafior + groszek zielony, włoszczyzna + groszek zielony, marchewka + pietruszka itd. itp.
Twoje zapiski: