puszka.pl - pysznie!

Zupa neapolitańska - z warzywami, długim makaronem i żółtym serem


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

50 dag warzyw mieszanych [*]
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
pół szkl. długiego, cienkiego makaronu (z włoskiego: wermiszel)
15 dag sera żółtego, najlepiej wędzonego
1 szkl. śmietany
sól
zielona pietruszka do posypania

Przygotowanie:

Warzywa rozdrobnić, zalać 2 litrami wody, ugotować z olejem i solą. Pod koniec gotowania wsypać makaron, ugotować, następnie dodać ser, zagotować. Zupę podprawić śmietaną.

Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę.

Wskazówki i uwagi:

[*] Mieszanka warzyw nie musi zawierać włoszczyzny. Mogą to być np. pieczarki + marchewka, kalafior + marchewka, kalafior + groszek zielony, włoszczyzna + groszek zielony, marchewka + pietruszka itd. itp.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: