puszka.pl - pysznie!

Bułki najłatwiejsze "nocne"

Szalenie popularne w Danii z racji łatwości przygotowania i minimalnego wkładu pracy - bez wyrabiania!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12 sztuk

5 dl letniej wody
20 g drożdży
odrobina cukru
5 dl mąki graham
1 dl płatków owsianych lub dowolnych ziaren
3-4 dl mąki pszennej
łyżeczka soli

Przygotowanie:

Wieczorem drożdże rozpuścić w letniej wodzie z odrobiną cukru, dodać mąkę graham i płatki/ziarna, wymieszać łyżką. Dodać 3 dl mąki pszennej i sól, wymieszać dokładnie łyżką. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypać mąki pszennej. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Rano włączyć piekarnik z termoobiegiem na maksymalną temperaturę. Ciasto na bułki wybierać z miski dwiema łyżkami i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 225 stopni i piec kwadrans.
Nadesłał(a) Ireth, dnia: Aug 12, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: