Pewnego pięknego poranka naszła mnie ochota na placki ziemniaczane. Niestety nie miałam żadnych ziemniaków, ale znalazłam kiełki fasoli mung, które w jakiś sposób przypominały mi swoim wyglądem starte ziemniaki. Stąd właśnie pomysł na to danie.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
4 "placki"
330g kiełków fasoli mung w zalewie
5/6 łyżek mąki żytniej (można zastąpić inną)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Przełóż kiełki ze słoika do większej miski. Odlej 3/4 zalewy, w której znajdowały się kiełki. Mieszając dosypuj mąkę, aż do uzyskania spójnej formy.
Usmaż część (ok.1/4) kiełków na średnim ogniu. Używając łopatki staraj się jak najbardziej rozsmarować masę na patelni. Odczekaj ok.10s i przełóż na drugą stronę. Gdy obie strony przybiorą lekko brązowy kolor, uformuj masę na kształt grubszych placków.
Gotowe!! Smacznego !! ^^
Wskazówki i uwagi:
Kiełki fasoli mung kupiłam w Lidlu (firmy "VITASIA"), ale na pewno można takie lub podobne kupić w sklepie z orientalną żywnością.
Po przygotowaniu można dodać warzywa, takie jak brokuły, pomidory, ale również inne, według upodobań.
Nadesłał(a) experimentacion,
dnia: 2013-08-04 22:34:36.512
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.