puszka.pl - pysznie!

"Szklarniówka" - zupa z ogórków szklarniowych

Prościutka w wykonaniu, tania i całoroczna. W smaku przypomina ogórkową z ogórków kiszonych, ale jest mniej kwaskowata. Uwaga: im dłużej gotujemy, tym bardziej kwaśna będzie nasza szklarniówka :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

ogórki szklarniowe
bulion warzywny (2 kostki)
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ogórki (bez obierania) kroimy w kostkę, wrzucamy do gara i zalewamy wodą tak, żeby były przykryte. Kiedy woda zawrze, dorzucamy bulion i gotujemy do miękkości.

Zestawiamy, lekko schładzamy, blenderujemy. Podajemy solo, z ziemniakami, grzankami, ryżem albo jak nam pasuje :)
Nadesłał(a) mad_lenn, dnia: Aug 4, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: