puszka.pl - pysznie!

Ryż z cieciorką

Prosty, szybki, pyszny ryż w stylu kuchni greckiej. Jadłam podobny właśnie na Krecie i zakochałam się w tym smaku.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

2 woreczki długozarnistego ryżu
2 małe lub jedna duża czerwona cebula
1 puszka cieciorki
sól
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie.

Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na patelni używając jednej łyżki oliwy z oliwek. Na podsmażoną cebulkę wrzucić, wypłukaną wcześniej cieciorkę, dodać przyprawy i zioła. Ja użyłam pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i po pół łyżeczki ziół. Dusić ok. 20 min. pod przykryciem.

Wsypać odcedzony ryż, energicznie i dokładnie wymieszać.
Nadesłał(a) Silesianka, dnia: Aug 4, 2013
Źródło/autor przepisu: http://silesianka.blogspot.com/2012/08/risotto-z-cieciorka.html

Twoje zapiski: