puszka.pl - pysznie!

Pilaw z bobem i pieczarkami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3

100 g ryżu basmati
5-6 garści bobu
5 pieczarek
1 duża marchew
kawałek korzenia selera
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Bób wrzucamy na wrzątek, gotujemy kilka minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórki. Pieczarki obieramy i myjemy. Ogonki kroimy na pół, a kapelusze na ćwiartki. Marchewkę i korzeń selera kroimy w kostkę.

Rozgrzewamy w garnku oliwę, po czym wrzucamy na nią tymianek i pieprz ziołowy, a zaraz potem marchew i seler. Troszkę je smażymy mieszając. Zmniejszamy płomień. Dodajemy ryż i smażymy, cały czas mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki, chwilę je smażymy mieszając i wlewamy wodę. Zwiększamy płomień. Dodajemy sól i bób. Od czasu do czasu mieszamy aż zacznie się gotować. Wtedy przestajemy mieszać, zmniejszamy płomień prawie do minimum, uchylamy trochę przykrywkę i gotujemy kilkanaście minut.
Nadesłał(a) moni, dnia: Aug 1, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: