puszka.pl - pysznie!

Surowe (RAW) ciacho kwiatowe

W sam raz na lato, kiedy kwitnie pełno jadalnych kwiatków :)


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: 12

500 g nerkowców lub po 250 g nerkowców i słonecznika, lub 200 g nerkowców i 300 słonecznika, lub na odwrót
(opcjonalnie łyżka oleju i jakiegoś naturalnego słodzika, np. parę daktyli)
+ olej i otręby do wysmarowania formy

150 g truskawek
2 dojrzałe banany
(opcjonalnie łyżeczka cukru waniliowego własnej roboty)

2 garści dowolnych kwiatów jadalnych (mogą być bratki, nagietki, aksamitki, ogórkowe kwiaty, ogórecznika, rumianek, nasturcja, róża pomarszczona, bez czarny, ślaz, kwiaty cukinii, koniczyny łąkowej, hyzop, czerwone maki, fiołki, kwiaty wiesiołka, bodziszka łąkowego, cykorii podróżnika...)

Przygotowanie:

Nerkowce zmiksować do lepkości, ugnieść w kulę. Ciasto należy wyrobić, inaczej będzie się sypało i kruszyło przy krojeniu. Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami. Wyłożyć ciastem z nerkowców.

Zmiksować truskawki z bananami. Masa nie powinna być zbyt płynna.

Jeśli płatki kwiatów są zbyt duże, warto je nieco rozdrobnić, bo przy krojeniu mogą nieco rozwalić ciasto. Wyłożyć większość płatków na ciasto, wylać na to owocową masę i posypać resztą płatków. Można się pobawić i poukładać wzory, przyozdobić. Jednak bez układania wyglądają równie pięknie, jeśli są wystarczająco kolorowe.

Można podawać od razu. Jeśli wstawimy na trochę do lodówki, to spód nasiąknie sokiem owocowym. Obie wersje pyszne i sycące. W lodówce może stać max. 2 dni.

Wskazówki i uwagi:

Kwiaty nie mogą być z kwiaciarni. Dobrze, aby były z pewnego źródła lub własnej uprawy. Należy unikać żonkili, konwalii, powojników, lobelii i innych roślin trujących.

Można do spodu użyć samego słonecznika, ale nie próbowałam, więc nie wiem, jak wyjdzie.
Nadesłał(a) Luna7, dnia: Jul 22, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: