1/2 szklanki czerwonej soczewicy + 1 szkl. wody
1/2 szklanki pęczaku
kilka dużych cebul
6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki sosu sojowego
sól
Przygotowanie:
Rozgrzewamy w garnku 2 łyżki oliwy. Wrzucamy na nią zioła prowansalskie i soczewicę. Trochę ją smażymy mieszając, a następnie zalewamy szklanką wody. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień do minimum i dusimy ją pod przykryciem. Osobno gotujemy pęczak w osolonej wodzie.
Gdy soczewica będzie już dobra (zrobi się z niej taka gęsta papka), solimy ją trochę do smaku i mieszamy z ugotowanym, odcedzonym pęczakiem. Zostawiamy ten farsz do ostygnięcia.
Odcinamy końce cebul, obieramy je i myjemy. Z każdej cebuli zdejmujemy 2-3 największe, zewnętrzne warstwy. Najłatwiej to zrobić w taki sposób: przeciąć wzdłuż warstwę, lekko ją podważyć naokoło na obu końcach cebuli, podważyć i delikatnie odginać zaczynając od nacięcia, ściągnąć ją. Środki cebul odkładamy (*).
Kładziemy do środka warstwy trochę farszu, zawijamy ją i przebijamy skośnie wykałaczką, żeby się nie rozwijała. Wlewamy na patelnię 4 łyżki oliwy i sos sojowy, mieszamy je. Stawiamy patelnię na ogniu, a po podgrzaniu oliwy z sosem zmniejszamy płomień do minimum. Układamy na patelni zawijasy i dusimy je pod przykryciem co jakiś czas obracając, aż cebula się zeszkli.
Wskazówki i uwagi:
(*) Środki cebul można wykorzystać do innej potrawy. Ja część z nich wykorzystałam do zrobienia sosu według przepisu podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu) i podałam do zawijasów.
Nadesłał(a) moni,
dnia: 2013-07-26 14:56:55.284
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.