mała kalarepa
mały pomidor malinowy
garść świeżych liści mięty i cząbru
10 nerkowców
2 łyżki wiórków kokosowych
2 solidne łyżki jogurtu bądź kwaśnej śmietany
2 łyżeczki oleju o nienarzucającym się aromacie np. ryżowego (ma wysoką temperaturę wrzenia, polecam do wszelkich masal)
2 małe suszone chilli
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
Kalarepę pokroić w paski, pomidora w kostkę.
Na rozgrzany olej wrzucić chilli i czarnuszkę, po chwili kurkumę i kalarepę. Przykryć patelnię, kalarepa ma się dusić. W moździerzu utrzeć na papkę świeże zioła z odrobiną wody, dodać moczone 10 minut we wrzątku nerkowce, wiórki kokosowe i jogurt, ucierać chwilę. Papka nie powinna być zbyt gładka. Dodać do kalarepy. Po chwili dodać świeżego pomidora i poczekać, aż odrobinę podda się ciepłu, ale nie rozgotowywać.
Wskazówki i uwagi:
Można dodać uprażone wiórki kokosowe dodatkowo i wtedy nie dodawać ich do pasty. Świetnie smakuje z młodymi ziemniakami i/ lub kalafiorem.