puszka.pl - pysznie!

Chleb serowy z kminkiem


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

8 dag drożdży
1 szkl. ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
mąka
1 szkl. startego na grubych oczkach ostrego sera (ja używam cheddar)
1 łyżeczka soli
1 łyżka kminku

Przygotowanie:

Wyrobić ciasto z drożdży, ciepłej wody, cukru i 1 łyżki mąki. Odstawić na 10 min.

Potem dodać ser, sól, kminek i mąki tyle, aby ciasto było miękkie. Wyrobić, aż będzie gładkie. Uformować bochenek, naciąć, ułożyć na blasze posypanej mąką i pozostawić, aż potroi objętość.

Delikatnie wstawić do piekarnika na 20 min. w temp. 200 stopni. Jeść ciepły.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Dec 9, 2000
Źródło/autor przepisu: spisane z grupy pl.rec.kuchnia, autor: MagdalenaB

Twoje zapiski: