puszka.pl - pysznie!

Crumble z rabarbarem i truskawkami

Przepyszny wegański crumble z truskawkami i rabarbarem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli morskiej
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/4 szklanki zimnej wody
2 łyżeczki aromatu migdałowego

owoce:
2 szklanki truskawek
2 szklanki pokrojonego rabarbaru
1/2 twardego słodkiego jabłka
sok z jednej dużej cytryny
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki wody różanej
+ 1 łyżka oliwy z oliwek do wysmarowania foremek

Przygotowanie:

Przygotować kruszonkę: do miski przesiać mąkę, dodać pozostałę składniki zaczynając od suchych, a kończąc na mokrych. Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 1h.

Truskawki opłukać, oderwać szypułki, pokroić na ćwiartki i przełożyć do miseczki. Dodać pokrojone w drobną kostkę rabarbar i jabłko, sok z cytryny, cukier i wodę różaną. Całość dobrze razem połączyć i odstawić na około 30min.

Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Żaroodporne kokilki nasmarować oliwą z oliwek. Do każdej rozłożyć owoce. Schłodzone ciasto rozrywać na małe cząsteczki i układać na owocach tak by je przykryć całkowicie.

Piec przez 25 minut. Odstawić do ostygnięcia. Smacznego.
Nadesłał(a) Malve, dnia: 2013-07-11 12:31:06.17
Źródło/autor przepisu: http://cookblog.pl/?p=3724

Twoje zapiski: