1/2 szklanki nerkowców namoczonych wcześniej w wodzie przez ok. 4 godziny
1/4 szklanki masła kokosowego, czyli porządnie zblendowanego, nierafinowanego oleju kokosowego z wiórkami kokosowymi
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
1 łyżeczka startej skórki z limonki
4 łyżki syropu z agawy
odrobina soli
Polewa: 1/2 szklanki surowego, sproszkowanego kakao
1/3 szklanki oleju kokosowego (koniecznie w temperaturze pokojowej)
3-4 łyżki syropu z agawy
Przygotowanie:
Nadzienie: Do kielicha blendera wrzuć nerkowce, masło kokosowe, skórkę z limonki, wlej sok z limonki i syrop z agawy, dodaj szczyptę soli. Posiadacze turbo blenderów nie mają się o co martwić, posiadacze zwykłych blenderów robią co mogą, by masa była jak najgładsza.
Gotową masę przekładamy do lodówki i zostawiamy na klika godzin (albo nawet na noc). Następnie ze zgęstniałej masy formujemy kulki lub owale i wkładamy z powrotem do lodówki na czas przygotowania polewy.
Polewa: Do miski włóż wszystkie składniki i wymieszaj je tak, aby stworzyły gładką masę. Używając oleju w temperaturze pokojowej nie powinno być z tym najmniejszego problemu.
Pokryj kulki dość grubą warstwą czekoladowego kremu, umieść czekoladową kulkę na kawałku folii aluminiowej i zawiń jak cukierka.