1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/3 szklanki oleju
2/3 szklanki cukru
ziarna z jednej laski wanilii
krem: 90 g gorzkiej czekolady
pół gęstej części z jednej puszki mleka kokosowego (nie może zawierać emulgatorów bo się nie rozdzieli na płyn i część stałą)
Przygotowanie:
Suche składniki (poza cukrem) przesiać i wymieszać. Mleko z octem zmiksować aż do delikatnego spienienia. Dodać olej, cukier i ziarna wanilii, ponownie zmiksować. Ciągle miksując, dodawać partiami suche składniki. Wylać do papilotek do 2/3 ich objętości. Piec 20 minut w 180 stopniach.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy przestygnie, dodać do niej pół gęstej części mleka kokosowego, która oddzieliła się w trakcie leżakowania w lodówce. Zblendować aż będzie gładkie. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować babeczki, gdy nabierze konsystencji kremu, który trzyma kształty po wyciśnięciu przez rękaw cukierniczy. Przechowywać w lodówce.
Wskazówki i uwagi:
Przepis na krem autorski. Wychodzi bardzo delikatny i niezbyt słodki, dlatego można dosłodzić go cukrem pudrem.