puszka.pl - pysznie!

Babeczki waniliowe z kremem czekoladowym

Popularne w USA vanilla cupcakes w wersji wegańskiej.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12 babeczek

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli

1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/3 szklanki oleju
2/3 szklanki cukru
ziarna z jednej laski wanilii

krem:
90 g gorzkiej czekolady
pół gęstej części z jednej puszki mleka kokosowego (nie może zawierać emulgatorów bo się nie rozdzieli na płyn i część stałą)

Przygotowanie:

Suche składniki (poza cukrem) przesiać i wymieszać. Mleko z octem zmiksować aż do delikatnego spienienia. Dodać olej, cukier i ziarna wanilii, ponownie zmiksować. Ciągle miksując, dodawać partiami suche składniki. Wylać do papilotek do 2/3 ich objętości. Piec 20 minut w 180 stopniach.

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy przestygnie, dodać do niej pół gęstej części mleka kokosowego, która oddzieliła się w trakcie leżakowania w lodówce. Zblendować aż będzie gładkie. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować babeczki, gdy nabierze konsystencji kremu, który trzyma kształty po wyciśnięciu przez rękaw cukierniczy. Przechowywać w lodówce.

Wskazówki i uwagi:

Przepis na krem autorski. Wychodzi bardzo delikatny i niezbyt słodki, dlatego można dosłodzić go cukrem pudrem.
Nadesłał(a) nasse, dnia: 2013-07-21 20:03:13.44
Źródło/autor przepisu: http://feed-me-and-then-become-my-friend.blogspot.com/2013/01/zote-waniliowe-babeczki.html

Twoje zapiski: