puszka.pl - pysznie!

Wegańskie ciasto z rabarbarem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: forma ok. 22 cm średnicy/ dla 6-8 osób

2 szklanki pokrojonego drobno rabarbaru
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki + 4 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka mleka sojowego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/3 szklanki zimnej wody
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Przygotowanie:

Rabarbar przełożyć do miseczki, obsypać 2 łyżkami cukru trzcinowego i odstawić.
Piekarnik nastawić na 200 st.C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski przesiać 2 szklanki mąki, dodać również otręby, które pozostały na sitku.
Do mąki dodać: 1/2 szklanki cukru trzcinowego, siemię lniane, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie przemieszać.
Następnie dodać pozostałe składniki: mleko sojowe , olej rzepakowy, wodę i ekstrakt waniliowy. Wszystko razem dokładnie połączyć.
Ciasto przelać do formy, ułożyć na wierzchu rabarbar, całość obsypać 2 łyżkami cukru trzcinowego.

Piec 40 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego.
Nadesłał(a) Malve, dnia: 2013-07-03 20:04:17.386
Źródło/autor przepisu: http://cookblog.pl/?p=3705

Twoje zapiski: