puszka.pl - pysznie!

Ostra fasolka szparagowa z migdałami

Koniec czerwca i jest! Na straganach, targowiskach, w warzywniakach pojawia się fasolka szparagowa. Niedługo później pojawia się i u mojej babci w ogródku.
Klasycznie z bułką tartą, młodymi ziemniakami i koperkiem. Idealnie! Ale żeby nie popaść w monotonię, warto czasem wysłać bułkę tartą na urlop. W tym czasie do akcji wkraczają papryczki chilli, czosnek i migdały! W otoczeniu indyjskich przypraw nadadzą nowe oblicze naszej ukochanej szparagowej. I kto wie, może bułka tarta przedłuży sobie wakacje.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3-4 osób

400 g fasolki szparagowej
1 papryczka jalapeno*
2 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki migdałów (30 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka zmielonego kuminu
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki mleka roślinnego
sól
+ koperek, kolendra lub inna zielenina

* dla wielbicieli ostrości i odważnych polecam 2 papryczki

Przygotowanie:

Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki. Gotujemy około 15 minut, aż fasolka będzie miękka. Odcedzamy.

Papryczkę rozkrawamy i pozbywamy się pestek (chyba, że ktoś uwielbia megaostre potrawy). Siekamy drobno: papryczkę, imbir i czosnek. Migdały mielimy (możemy użyć blendera).

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy papryczkę, czosnek i imbir. Podsmażamy około 2-3 minuty, aż czosnek będzie miękki. Dodajemy przyprawy, migdały i mleko. Gdy sos zacznie gęstnięć, wrzucamy fasolkę i dokładnie mieszamy. Sos powinien zgęstnięć na tyle, by ładnie oblepić fasolkę. Posypujemy świeżą zielenią i gotowe! Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Całość (4 porcje): 761 kcal
białko: 40 g; tłuszcze: 20 g; węglowodany: 111 g, błonnik: 44 g;
żelazo: 7,6 mg; wapń: 545 mg; cynk: 3,8 mg

1 porcja: 190 kcal
białko: 10 g; tłuszcze: 5 g; węglowodany: 28 g, błonnik: 10,9 g;
żelazo: 1,9 mg; wapń: 136 mg; cynk: 0,95 mg
Nadesłał(a) readeat, dnia: Jul 21, 2013
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/ostra-fasolka-szparagowa-z-migdalami/

Twoje zapiski: