1-1,5 litra wody
200-250 ml śmietanki słodkiej 18%
ok. 2 łyżki koncentratu barszczu
pęczek rzodkiewek
1 duży ogórek
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
cukier
sól
ocet
+ 4 jajka na twardo
+ ugotowane młode ziemniaczki
Przygotowanie:
Wymieszać wodę ze śmietanką i koncentratem (wszystkie podane ilości dostosować w zależności od smaku:)). Dodać pokrojone w kostkę rzodkiewki i ogórka oraz posiekany szczypiorek i koperek.
Dobrze doprawić solą, cukrem i octem. Chłodnik musi odstać co najmniej pół godziny, żeby się "przegryzł". Po tym czasie trzeba go ponownie doprawić.
Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w kostkę i gorącymi ziemniaczkami.
Wskazówki i uwagi:
Ocet dobrze jest dodawać powoli, ponieważ lekko ścina się od niego śmietanka. Aczkolwiek w niczym to nie ujmuje zupie, ani w smaku, ani w wyglądzie:)
Nadesłał(a) zielonaliszka,
dnia: 2013-07-21 19:49:39.849
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.