puszka.pl - pysznie!

Domowy budyń marchewkowo-pomarańczowy

Budyń i to kolorowy! :) Dzieci mogą tu robić absolutnie wszystko - oczywiście pod nadzorem. Mieszanie, miksowanie - super sprawa.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3-4 osób

2 i 1/3 szklanki mleka (u mnie roślinne)
1 duża marchewka
cynamon
wanilia lub cukier waniliowy
2 łyżki cukru

2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy (lub z kartonu ;)
3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (mąka ziemniaczana też będzie ok, choć wtedy budyń może wyjść lekko pudrowy w konsystencji)

Przygotowanie:

Marchewkę obrać, umyć, posiekać w cienkie plasterki.

2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać marchewkę, cynamon, wanilię i cukier. Zagotować wszystko razem, pozostawić na minimalnym ogniu aż marchewka będzie miękka. Dodać sok z pomarańczy i zblenderować na gładko.

Pozostałe, zimne mleko wlać do szklanki, dodać skrobię i dokładnie wymieszać.
Dolać do zmiksowanej części i wszystko zagotować, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje.

Wlać w wydrążone, porządnie wyszorowane wcześniej połówki pomarańczy.

Wskazówki i uwagi:

Można podać w miseczkach z połówek pomarańczy, tylko lepiej ją przed przekrojeniem porządnie wyszorować pod wodą, żeby zmyć w miarę możliwości syf, którym jest nasączana skórka.
Nadesłał(a) admin, dnia: Jun 25, 2013
Źródło/autor przepisu: Przepis konkursowy nadesłany przez Joasię z Warszawy - pomysł z http://veggieola.blogspot.com/2013/04/domowy-budyn-marchewkowo-pomaranczowy.html

Twoje zapiski: