Szyszki lub jeżyki z masłem orzechowym (vegan, bezglutenowe)
Dzieciaki z przyjemnością będą pomagały przy przygotowaniach i lepieniu. Nie mówiąc o zajadaniu :D Zależy od wielości rączek i tego, co się komu ulepi - wyjdą szyszki albo jeżyki ;) Całkiem zdrowe, jak na słodycze. Na pewno duuuużo zdrowsze niż tradycyjne - z cukierkami i masłem lub margaryną...
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
5-6 szkl. (90-100 g) dmuchanego ryżu (lub innych ekspandowanych, czyli dmuchanych, ziaren bez cukru i soli - o ile jakieś uda nam się kupić)
3/4 szkl. pokruszonej czekolady deserowej (tabliczka 100 g) lub czipsów czeko
1 łyżeczka oleju
1/3 szkl. cukru zwykłego lub nierafinowanego (lub mniej)
3/4 szkl. (3-4 pełniejsze łyżki, ok. 170 g) masła orzechowego lub migdałowego, raczej kremowego, nie chrupiącego
Przygotowanie:
Dzieciaki rozprawiają się z czekoladą krusząc ją na dowolnie małe kawałki. Młotek się przyda, o ile zawiniemy czekoladę w ściereczkę (w opakowaniu oczywiście). Albo łamiemy po prostu na kostki. Wszystko wędruje do sporej miski razem z łyżeczką oleju.
Dorośli (lub starsze dzieciaki) topią czekoladę w mikrofali (niska moc! ok. 3 min. na 350W) lub w kąpieli wodnej. Kiedy będzie gotowa, dodają masło orzechowe i cukier - mieszają z grubsza. Kiedy masło się rozgrzeje, mieszamy wszystko aż do uzyskania jednolitej, półpłynnej konsystencji. Cukier powinien się rozpuścić.
Dzieciaki odmierzają dmuchany ryż i wsypują do miski. Teraz całość trzeba wymieszać, żeby ryż dokładnie oblepił się masą czekoladowo-orzechową.
I lepimy! Jak kto potrafi. Dłonie można zanurzać w chłodnej wodzie zanim zaczniemy lepić kolejne kulki. Szyszki powinny być zwarte i owalne. Jeżyki wręcz przeciwnie ;) Kto z dorosłych nie chce się brudzić, może nabierać masę łyżką i przekładać na papier do pieczenia lub talerz.
Po min. kwadransie w zamrażarce lub dłuższym czasie w lodówce szyszunie są gotowe.
Twoje zapiski: