dodatki: ananas w plastrach
brzoskwinia
banan
rodzynki
Przygotowanie:
Najpierw najważniejsza kwestia: mleko kokosowe wstaw do lodówki na 1-2 dni. Próbowałam zrobić bitą śmietanę z nieschłodzonego mleka, ale, jak by to powiedzieć... Wybitnie nie wyszła.
W misce zmiksuj cukier, wodę i olej, następnie stopniowo dodawaj mąkę, sodę i kakao aż powstanie jednolita masa. Przełóż ją na blaszkę wyłożoną papierem i wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Potem ciasto wystaw i wystudź.
W drugiej misce umieść gęstą część mleka kokosowego (podczas chłodzenia powinna się ładnie oddzielić część gęsta od rzadkiej) i cukier. Ubijaj aż cukier się rozpuści.
Puszką po ananasach wytnij kółka z ciasta. Każde kółko posmaruj kokosową bitą śmietaną. Brzoskwinię pokrój w półksiężyce, a banana w plasterki. Na każdym kawałku ciasta ułóż krążek ananasa (głowa), na to trzy brzoskwiniowe półksiężyce (dziób i uszy), dwa plasterki banana i dwie rodzynki (oczy).