Ciasto marchewkowe piernikowe (z mąki pełnoziarnistej)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 szklanki utartej marchwi
1/2 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego
1 szklanka syropu z agawy (ew. z daktyli lub klonowego)
szczypta soli
1 szklanka oleju rzepakowego
2 szklanki pełnoziarnistej mąki
2 łyżki mąki sojowej (lub mąki z cieciorki)
2 łyżeczki sody
bakalie: rodzynki, orzechy, pokrojone figi, morele lub daktyle
2 łyżeczki cynamonu
odrobina sproszkowanego imbiru, kardamonu, goździków (ew. innych
ulubionych przypraw korzennych)
opcjonalnie-odrobina kakao lub karob (dla uzyskania ciemniejszego koloru)
Przygotowanie:
Połączyć mleko roślinne, syrop z agawy i sól. Dolać olej. Następnie przesiać do płynów mąkę pełnoziarnistą, dodać mąkę sojową i sodę, powoli połączyć mieszając do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodać utartą marchewkę, bakalie i przyprawy.
Przełożyć masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (może być lekko lejąca się). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 180 st. C. Można sprawdzić patyczkiem :-) Smacznego!
Twoje zapiski: