ok. 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
kilka listków mięty pomarańczowej (lub innej)
dużo kruszonego lodu
ew. trochę cukru dowolnego rodzaju
ew. trochę wody mineralnej/przegotowanej/kranówki - zależnie od preferencji
Przygotowanie:
Na spodeczek wylewamy trochę wody, przekręcamy szklankę o góry dnem i zanurzamy w tej wodzie brzegi szklanki, następnie zanurzamy je w cukrze - dzięki temu brzegi szklanki zostaną pięknie ozdobione.
Do szklanki wsypujemy skruszony blenderem lód, zalewamy go sokiem pomarańczowym zblendowanym wcześniej z listkami mięty pomarańczowej. Jeśli szklanka będzie niepełna, to uzupełniamy resztę wodą. Możemy też ozdobić szklankę plastrem pomarańczy.
Pijemy przez słomkę (najlepiej wielokrotnego użytku aby było ekologicznie ;) - dzięki temu cukier "zjadamy" tylko oczami. ;)
Wskazówki i uwagi:
Ozdabianie szklanki cukrem nie jest konieczne, można ten etap pominąć bo ma on jedynie walory wizualne.
Miętę pomarańczową można kupić na bazarkach; na niektórych stoiskach z sadzonkami i roślinami. Ale inne rodzaje mięty z pewnością także sprawdzą się jako dodatek do tej lemoniady.
Nadesłał(a) Nurkan,
dnia: 2013-07-15 11:26:52.327
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.