puszka.pl - pysznie!

Tort daktylowo-bananowy z melasą, bez cukru

Tort na roczek :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 15

placki z melasą:
1 kg mąki żytniej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki sody
1 szklanka oleju/oliwy
1 szklanka melasy z karobu
3/4 szklanki wody

masa karobowa:
200-300 g daktyli bez pestek
6-8 bananów
kilka łyżek syropu z agawy
1-3 łyżki karobu

masa budyniowa:
2 szklanki mleka sojowego
łyżka mąki ziemniaczanej

dżem z czarnej porzeczki
puszka mleka kokosowego
orzechy/ owoce do ozdoby (mango i skórka pomarańczowa)
wiórki kokosowe
kakao

Przygotowanie:

Placki:
Mąkę wymieszać z sodą, dodać olej, wymieszać. Dodać melasę i dolewać wodę do uzyskania miękkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na min. 1 godz. Wyklejać cienkie placki (u mnie wyszło 8) na tortownicy wyłożonej papierem - rękę wkładamy w woreczek foliowy, wtedy placki się dużo łatwiej klei. Piec w temp. 190°C, każdy po ok. 8-10 minut.

Masa karobowa:
Daktyle i banany kroimy, wkładamy do garnka, "dusimy" z odrobiną wody i syropem z agawy, aż powstanie gęsty mus. Mieszamy z karobem.

Placki przekładamy masą. Nie przejmujemy się, jeśli się złamią. Jedno z dolnych pięter przekładamy budyniem (mleko sojowe gotujemy dodając mąkę ziemniaczaną) i dżemem.

Wierzch smarujemy mlekiem kokosowym, na wierzchu układamy kwiaty z mango (mango traktujemy obieraczką i zawijamy) i skórkę pomarańczową. Po bokach orzechy u wiórki kokosowe z kakao.

Wskazówki i uwagi:

Najlepsze na drugi-trzeci dzień :>
Nadesłał(a) idalianna, dnia: 2013-06-20 11:58:33.564
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: