puszka.pl - pysznie!

Bananowe tofurniki z patelni

Mój chłopak często jadał serniczki z patelni u swojej babci w Rosji, więc chciałam mu przypomnieć smaki dzieciństwa. Stwierdził, że wersja wegańska jest o wiele smaczniejsza. Zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

180 g tofu naturalnego
1/2 szklanki mleka roślinnego
1,5 banana
1/2 szklanki mąki (pszennej białej lub pełnoziarnistej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść rodzynek
szczypta soli
odrobina soku z cytryny
olej do smażenia

Przygotowanie:

Tofu zblendować z mlekiem roślinnym. Dodać rozgniecionego banana i wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól i sok z cytryny, wymieszać. Dosypać rodzynki.

Nakładać łyżką na natłuszczoną delikatnie patelnię teflonową i smażyć na małym ogniu do zrumienienia z obu stron. Podawać lekko ostudzone.

Wskazówki i uwagi:

Placuszki są bardzo delikatne, więc trzeba mieć dobrą patelnię, żeby ładnie od niej odchodziły i dawały się przerzucać bez problemu na drugą stronę. Dzięki bananowi są bardzo słodkie.
Nadesłał(a) nasse, dnia: Jul 15, 2013
Źródło/autor przepisu: http://proszek-do-pieczenia.blogspot.com/2013/05/sniadaniowe-tofurniczki-z-patelni-w.html

Twoje zapiski: