puszka.pl - pysznie!

Pilaf z ciecierzycą i miętą

Świeże dzięki mięcie i sycące dzięki ciecierzycy danie. Dosyć pikantne!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

kawałek cynamonu
3 goździki
łyżeczka ziaren kuminu
1 cebula
1 szklanka brązowego ryżu basmati
2 szklanki świeżej mięty
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
olej do smażenia
2,5 szklanki wody

1 łyżeczka chili
1 łyżka kolendry
1/2 łyżeczki ziaren kuminu

Przygotowanie:

Trzy ostatnie składniki zmiksuj na proszek.

W rondelku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj trzy pierwsze składniki i podsmaż chwilę. Dodaj cebulę i smaż do zezłocenia. Dodaj zmiksowane na proszek przyprawy, ryż oraz połowę mięty i wszystko wymieszaj. Dodaj 2,5 szklanki wody i przykryj.

Po 10-15 minutach, gdy prawie cała woda zostanie wchłonięta przez ryż, dodaj pozostałą miętę i ciecierzycę. Gotuj aż do wchłonięcia wody i całkowitej miękkości ryżu.
Nadesłał(a) nasse, dnia: 2013-07-11 18:51:25.053
Źródło/autor przepisu: http://aromatic-cooking.blogspot.in/2012/10/chana-chickpeas-mint-pilaf.html

Twoje zapiski: