puszka.pl - pysznie!

Chipsy z plantanów czyli bananów skrobiowych

Jeśli życie zaskoczy Was plantanami, zróbcie chipsy :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

2 plantany
kurkuma
sól
olej do smażenia

Przygotowanie:

Plantany obierz ze skóry. Najwygodniej jest odciąć końce i naciąć skórę w kilku miejscach, a następnie zdejmować płaty. Zanurz plantany w zimnej wodzie na czas przygotowywania.

W szerokim rondlu rozgrzej olej. Plantana wyciągnij z wody, wytrzyj ręcznikiem papierowym i cienko poszatkuj - można to robić albo do miski, z której potem wrzucisz chipsy na olej, albo prosto do rozgrzanego oleju, dzięki czemu nie powinny się sklejać. Do oleju wsyp szczyptę kurkumy i szczyptę soli. Smaż tak długo, aż plantany nie przestaną "syczeć". Wyciągnij łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym. Ostudź przed podaniem.
Nadesłał(a) nasse, dnia: Jul 11, 2013
Źródło/autor przepisu: http://www.ohtastensee.com/2011/06/02/home-made-plantain-chipsnentharankai-chips/

Twoje zapiski: