Szpinak z mielonymi migdałami lub innymi orzechami/pestkami
Migdały zagęszczają potrawę - dla tych, którzy są przyzwyczajeni do dodawania do szpinaku serów i jajek jest to świetny zamiennik. Kupuję od razu zmielone, jako mączkę migdałową. Szpinak można użyć do makaronów, kasz, ryżów, naleśników, cannelloni, lasagne, pierogów, tart itp. Ma gęstą konsystencję.
- szpinak (ja użyłam mrożonego miksowanego Hortexu)
- ok. 3 łyżek dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno (np. oliwa, słonecznikowy, rzepakowy)
- przyprawy - mój zestaw to sól, asofetida (zamiennie może być czosnek), chilli, mielona kolendra, kardamon, kurkuma - po szczypcie każdego
- ok. 3 łyżek mączki migdałowej lub innych mielonych ziaren (mój zestaw: mielone migdały i mała łyżeczka mielonego siemienia lnianego)
Przygotowanie:
1. Na patelni podgrzać olej, zdjąć z ognia, dosypać przyprawy. Przyprawy trzeba rozgrzać na oleju, żeby wydobyć aromat, ale nie przypiekać.
2. Do przypraw dodać rozmrożony szpinak, mieszać i podgrzewać na ogniu jakieś 8-10 minut.
3. Dosypać mielone migdały i len - lub własny zestaw ziaren i orzechów. Wymieszać i zajadać.
Wskazówki i uwagi:
Asofetida ma piękny cebulkowo-czosnkowy aromat. Ale można zastąpić ją czosnkiem.
Nadesłał(a) aberracja,
dnia: 2013-06-17 18:49:45.849
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.