Ciecierzyca w sosie musztardowym z curry, inna niż zwykle
Miałam ochotę na ciecierzycę inną niż zawsze - bez czosnku, bez sosu pomidorowego. Nie zmiksowaną, nie przerobioną na kotlet. Na szybko i smacznie. Nie spodziewałam się, że będzie taka pyszna.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2
1 puszka ciecierzycy (lub podobna ilość ugotowanej)
1 czubata łyżka musztardy (bawarska, miodowa, francuska)
1/2 łyżeczki brązowego cukru lub 1 łyżeczka miodu
sok z 1/4 cytryny
curry
cynamon
rozmaryn
Przygotowanie:
Ciecierzycę wypłukać, wsypać do rondelka i wymieszać z musztardą, miodem (lub cukrem) oraz sokiem z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu mieszając. Pod koniec dodać szczyptę curry i cynamonu oraz rozkruszony rozmaryn.
Wskazówki i uwagi:
Podałam z ryżem i świeżym ogórkiem - moim zdaniem świetne połączenie.
Nadesłał(a) barianna,
dnia: 2013-06-17 18:57:39.743
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.