Wegańskie, bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasoli!
Natrafiłam na ten przepis na jednym z anglojęzycznych, wegańskich blogów i tak bardzo mnie zaskoczył, że postanowiłam rozpowszechnić przepis tłumacząc go na polski :) PRZEPIS ORAZ ZDJĘCIA NIE SĄ MOJEGO AUTORSTWA, POCHODZĄ Z NIŻEJ PODANEJ STRONY!
1 i 1/2 szklanki czarnej fasoli (1 puszka, odcedzona i wypłukana bardzo dokładnie) (250 g po odcedzeniu)
2 łyżki gorzkiego kakao (10 g; można dodać więcej)
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (40 g)
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki syropu klonowego lub z agawy (miód też będzie dobry, jeśli nie jesteśmy na ściśle wegańskiej diecie) (75 g)
2 łyżki cukru (można dodać jedną łyżkę stewii lub zwiększyć ilość słodu i pominąć cukier)
1/4 szklanki oleju (40 g)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka czekolady (115-140 g) (pokrojona na kawałeczki)
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Umieść wszystkie składniki (oprócz czekolady) w misie robota kuchennego i blenduj wszystko aż będzie zupełnie gładkie. Naprawdę dobrze zmiksujcie! Następnie wmieszaj łyżką posiekaną czekoladę.
Nałóż do nasmarowanej wcześniej tortownicy lub formy na brownies. Piecz 15-18 minut, a później pozwól ciastu odpocząć przez minimum 10 minut. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Piekę je w tortownicy o średnicy 20 cm i wychodzi bardzo niziutkie, można powiedzieć, że nigdy nie rośnie, ale tak ma być, bo to brownie. Jeśli chcecie wyższe ciasto, pieczcie w węższej formie, ale pamiętajcie o wydłużeniu czasu pieczenia.
Czarną fasolę można na pewno dostać w sklepie Organic, sklepach ze zdrową żywnością oraz niektórych supermarketach.